Etiquetes

dijous, 20 d’octubre del 2011

Wikis i Wikipèdia.


Un wiki («ràpid») és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. D'aquesta manera es pot crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. els wikis són democràtics. Un dels wikis més coneguts és la Wikipedia.

Wikipedia és una enciclopèdia lliure (versió electrònica de les enciclopèdies generals i especialitzades en paper), sense ànim de lucre, tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Els més de 15 milions d'articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món (conté 271 edicions d’idiomes), i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web. El propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.

El contingut textual està sota les llicències GNU i Creative Commons. Cal respectar els drets dels autors que no volen que sigui d’aquesta manera.

La Viquipèdia cerca el punt de vista neutral, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se, d’altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l’article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s’intentarà resoldre la disputa.

La Viquipèdia segueix unes normes d’etiqueta.
L'edició de textos és molt senzilla. Les pàgines que es generen tenen un aspecte global consolidat (un estil propi per generar els textos) i la seguretat envers l'usuari està assegurada.
D'aquesta manera el text en negreta seria aquell que a la caixa d'edició s'introdueix entre tres cometes simples:'''Text en negreta'''.
La cursiva, es correspon amb el text tancat entre cometes simples:''Text en cursiva''.
L'ús de l'asterisc (*) en començar una línia de text crea un element d'un llista desordenada d'elements (bullet-list).
I per crear titulars utilitzarem el signe igual (=): == Text de titular ==.
Una de les particularitats del wiki és que el seu contingut sol estar enllaçat. És a dir, en cada entrada podrem trobar enllaços a altres pàgines pertanyents al mateix wiki. Així es consolida el lloc, fent que tot el seu contingut es trobi accessible i definit des de qualsevol part. Per tant, si en qualsevol Per tant, si en qualsevol definició apareix un nou terme, aquest pot ser vinculat a la seva definició fàcilment. Aquest tipus d'enllaç es denomina enllaç intern i quan estem editant la Viquipèdia haurem introduir-lo de la següent manera: [[Títol de l'enllaç]].
També es permet l'ús d'enllaços externs i la seva sintaxi és tan senzilla com la següent: [http://www.ejemplo.com Títol de l'enllaç].

La wikipedia és una bona eina de caire educatiu.

Aquí adjunto un vídeo on s’explica que són les Wikis i la Wikipèdia:


Desprès de treballar el funcionament de les wikis i en concret de la Viquipèdia a classe de GTIC, vam fer un treball que consistia en fer grups de 4 a 6 persones i donar-lo a conèixer. I cercar un article en la versió catalana que es pogués completar, per dur-ho a terme col·laborativament vam crear la informació i vam crear un compte a la Viquipèdia i la vam introduir seguint el seu llibre d’estil.

Aquí deixo l'enllaç a la Viqupèdia de l'article modificat:


Referències: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada