Etiquetes

dissabte, 17 de desembre del 2011

Potser la última

Ja puc dir que ha finalitzat el primer semestre del primer curs del Grau d'Educació Infantil a la Universitat Ramón Llull, Blanquerna. Per tant a partir d'ara no crec que actualitzi el bloc, encara que potser amb el temps li doni una altra funció.

La creació d'aquest bloc tenia l'objectiu d'aprendre a utilitzar mitjans i entorns digitals per tal de comunicar-nos i treballar de manera col·laborativa. I per a mi un altre aspecte molt important és el fet de donar suport a l'aprenentatge dels altres a més a més de l'individual. És el nostre dossier d'aprenentatge de les assignatures GTIC impartida per en Jordi Simón i COED, amb la Rosa Soler.

Com heu pogut comprovar he anat actualitzant setmanalment el bloc, fent entrades sobre el temes tractats a l'aula però ampliant la informació i aprofundint en els temes fins avui.

Aprofito per acomiadar-me aquest anunci de Coca-Cola, sota el lema "Hi ha raons per creure en un món millor, on s'enumeren una sèrie de fets per què podem gaudir d'una visió més optimista vida.

dimarts, 13 de desembre del 2011

Power point

A classe de GTIC ens hem centrat en l’ús creatiu del programa de presentacions Power Point, a partir de la visualització de diferents tipus de presentacions (diverses finalitats).

En podem distingir dos tipus de Power-point:
- Tradicionals: Acostumen a tenir molta lletra o molts efectes, cosa que dificulta la fàcil comprenssió.

- Creatius:Capten al públic mitjançant imatges o sons, en comptes de lletres. Per tant, al públic els hi queden més clares les idees.

Per tan hem arribat a la conclusió de que un Power Point d’ús creatiu:

· Intenta trobar la interacció de l’alumne.
· Flexibilitza el discurs de l’orador.
· Incorpora elements de llenguatge visual amb l’objectiu de claredat i comprensió.
· Proporciona organització, síntesi i reflexió dels continguts.
· Facilita l’aprenentatge cooperatiu.
· No ens delimita, sinó que ens dona suport.
· Importància del tipus de lletra, colors, fons i demés per aportar llegibilitat, utilitat i significant. No perquè quedi bé.
· Ús dels elements per diverses finalitat, com les animacions per crear sorpresa, objectes com vídeos per impactar, accions que ens traslladen, transicions que ens conviden, etc.

Gliffy

Abans de començar a treballar amb el Gliffy, un editor online de diagrames, cal saber-ne que són els fluxogrames.
Aquests són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits, per exemple li podem donar servei per:
 
- Planificar tasques pròpies
- Representació d’algun procés
- Bon mitjà per aprendre i practicar en:
  • Prendre decisions.
  • Resoldre problemes.
  • Planificar.
  • Organitzar.
  • Seleccionar la informació essencial i destriar-la de la secundària.
  • Definir ordres i instruccions.

Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida.

A continuació us adjunto un parell de pàgines web on podreu veure més sobre fluxogrames:

http://www.infomipyme.com/Docs/GENERAL/Offline/GDE_04.htm

 
http://www.monografias.com/trabajos53/diagrama-de-flujo/Image7256.gif

A classe hem treballat els fluxogrames a partir d’una eina on-line anomenada Gliffy i que podeu trobar a:


http://www.gliffy.com

Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.

Referències:
http://gestioinformacio.blogspot.com/2009/11/eines-de-suport-al-pensament-els_04.html

http://mis-algoritmos.com/aprenda-a-crear-diagramas-de-flujo
 

http://es.wikipedia.org/wiki/Diagrama_de_flujo
 

http://www.gliffy.com/

A continuació us adjunto un tutorial del Gliffy:

https://www.youtube.com/watch?v=_VOMd5b5AQw&feature=player_embedded

La pràctica que hem de desenvolupar a partir d’aquest lloc web és:
Hem de desenvolupar uns fluxogrames que ens endiquin quan podem creuar el carrer i quan no.




divendres, 2 de desembre del 2011

Cmap Tools

El passat día 1 de desembre vam treballar diversos programes. 
Vaig tenir la meva primera experiència amb CmapTools, un programa lliure que funciona pròpiament en sistemes operatius Windows, Linux i Mac. CmapTools és un programa per a escoles i entitats sense ànim de lucre. El programa ha estat traduït a diversos idiomes, incloent el castellà, català i euskera.

Les seves característiques principals inclouen:

  • Permet crear mapes conceptuals de qualsevol tipus i establir les relacions entre els objectes.    
  • Als conceptes poden afegir recursos d'àudio, vídeo, text, etc.   
  • Els mapes generats amb Cmaptools es poden exportar en diversos formats, com ara gràfics, PDF o pàgina web.    
  • Permet el treball col·laboratiu en línia, així que les diferents persones poden, al mateix temps, per generar un mapa conceptual.
Aquí hos adjunto un enllaç on podeu trobar un tutorial amb tots els detalls del funcionament del programa: http://www.eskola20.org/formacion/tutoriales/nivel1/mapas/modulos/es/content_1_14.html

Per últim deix-ho el primer Cmap Tools que he creat:

Glogster


El passat dijous dia 1 de desembre vam treballar un lloc web on realitzar pòsters online, una eina web 2.0 per crear pòsters digitals és Glogster. http://www.glogster.com/dashboard/pulse

En aquests pòsters online podem adjuntar imatges, vídeos, textos, sons... Aquests pòsters són una manera de transmetre emocions i en alguns casos informació.
Els pòsters sempre han estat una manera de fer que els alumnes s'interessessin per un tema i sintetitzin informació. En ell pots adjuntar imatges, text, enllaços, múltiples dissenys i gràfics animats, música i vídeo totes aquestes eines les pots barrejar en un sol pòster i després compartir-lo amb gent.
Al veure el potencial educatiu d'aquesta eina Glogster va crear Glogster EDU, especial per a educadors. La pàgina està en anglès. En Glogster EDU el docent es crea un compte i partir d'ell pot afegir fins a 200 estudiants en ell. També hi ha una galeria comuna de pòsters d'altres estudiants del món en la pàgina de glogster EDU.
Per a què puc utilitzar un glog? Fonamentalment com a suport de produccions orals, escrites o audiovisuals de l'alumnat:
  • Presentació de projectes d'investigació
  • Realització de cartells de divulgació i animació sobre lectures realitzades en qualsevol matèria.
  • Anuncis, campanyes publicitàries.
  • Guies turístiques.
  • Biografies.
  • Reportatges.
També el professorat troba en Glogster una eina molt vàlida per presentar els continguts de forma més motivadora o proposar projectes de treball o seqüències didàctiques.
En qualsevol cas, les funcionalitats exposades ens remeten a una metodologia activa, de treball per projectes, en la que el desenvolupament de les competències es fa patent: s'aprèn fent.
Després els pòsters que un faci es poden veure en línia i també incrustar en una pàgina, com per exemple en la wiki de la teva classe, la xarxa wall.fm, el bloc, etc.

Aqui deix-ho l'enllaç d'una pàgina web o s'explica de forma molt acurada aquest programa: 

Referències: 

Prezi

El passat dia 25 de novembre a la classe de GTIC vaig descobrir Prezi, una aplicació de presentació en línia i una eina de narrativa, que utilitza una pàgina en blanc en comptes de diapositives tradicionals, separades.
Els textos, imatges, vídeos o altres objectes de la presentació es troben disposats en un espai infinit i es van presentant de forma ordenada. Per tant podem crear una presentació no lineal, que pot utilitzar el zoom al mapa visual. Es pot definir un camí a través d'objectes i els marcs i així fer un ordre desitjat per l'usuari. La presentació final es pot desenvolupar en una finestra de navegador, també, que permeten una presentació fora de línia amb només descarregar l'arxiu.

Prezi utilitza un model de freemium. Els usuaris que fan ús del Prezi públic poden editar, visualitzar i descarregar les seves obres a la web de l'aplicació i els que paguen per gaudir del Prezi o una llicència de Pro de Prezi poden crear, compartir i descarregar arxius. Zamzar també ofereix una llicència per a estudiants i educadors, aquesta és la que hem utilitzat nosaltres.
Els seus creadors Adam Somlai-Fischer i Peter Halacsy van començar a treballar en el Prezi al 2007, ja que es van adonar que les diapositives limitaven la seva capacitat per desenvolupar i explicar les idees. Prezi va ser presentat oficialment el desembre de 2009.

Les característiques més destacades d'aquest programa són:
  • Creació de textos instantanis.   
  • Plantilles predeterminades.
  • Introduir arxius multimèdia com imatges, vídeo o altres objectes.   
  • Es pot convidar altres usuaris en l'edició de la presentació.    
  • Es poden realitzar "zooms delicats i dinàmics.    
  • Distribució i ocupació sense fi d'objectes multimèdia.
Podeu trobar més informació a http://www.revistainteractive.com/index.php/161-prezi-manual-de-uso

Aqui podeu obserbar el primer prezi que vaig fer:



I ara a partir d'aquest prezi podreu veure com funciona:



Referències:
http://es.wikipedia.org/wiki/Prezi
www.prezzi.com

divendres, 25 de novembre del 2011

Recitació.


Avui, dia 25 de novembre hem començat la classe de COED amb uns exercicis de relaxació ja que a alguns alumnes ens tocava recitar les poesies que prèviament havíem seleccionat. 
Les recitacions han sigut un èxit i al acabar la posada en escena hem omplert un qüestionari, és a dir, ens hem auto-avaluat, i també hem sentit la valoració dels nostres companys. 
Aquesta activitat ens ha sigut útil per diversos motius, en destacaré dos:

  • Valorar l'esforç que suposa per una persona fer una exposició davant del públic.
  • Posar-nos en la situació d'un nen a l'hora d'aprendre una poesia i recita-la i valorar-ne el treball que això suposa.
Per aprendre més sobre els orígens de la tradició de recitar podeu entrar a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Trobador#Or.C3.ADgens

Durant la segona part de la sessió hem revisat alguns dels nostres dossiers d'aprenentatge per valorar-los i a partir dels consells que hem rebut fer el possible per millorar-los i completar-los.


divendres, 11 de novembre del 2011

Poesia


"Algú que no recordo va dir "la poesia és com l'electricitat, que és a tot arreu". El que s'ha 
de saber és copsar-la. A tot arreu hi ha poesia."              
                                                                                                               Joan Brossa.


Avui a la classe de COED hem lliurat el poema que havíem seleccionat prèviament i que haurem de recitar davant dels nostres companys. El poema que he escollit és de Salvador Espriu i Castelló (Santa Coloma de Farners 1913- Barcelona 1985) que fou un poeta, dramaturg i novel·lista català, considerat un dels renovadors, juntament amb Josep Pla i Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, de la prosa catalana de fórmules noucentristes.                
El poema que he escollit és aquest:

                                                                             Cancó d’albada                                                                

                                                                                           Recordant Goethe.

            Desperta, és un nou dia,
            la llum
            del sol llevant, vell guía
            pels quiets camins del fum.
            No deixis res
            per caminar i mirar fins al ponent.
            car tot, en un moment,
            et será pres.



Aquí deix-ho el vídeo d'en Ramón Pelegero Sanchis, més conegut pel seu nom valencià Raimon cantant el poema:



Referències:


Espriu, S. Antologia Poètica a cura de J. M. Castellet. Barcelona: Edicions 62.


www.wikipedia.com

dimarts, 8 de novembre del 2011

Descripció

Avui, dia 8 de novembre a la classe de COED hem fet l'exposició fotogràfica.


Ariana.


La vaig conèixer en canviar d'escola a batxillerat, al principi em va semblar una noia una mica tímida però a mesura que ens anàvem coneixent em vaig adonar que era una persona senzilla i simpàtica. Pel que fa al seu físic podria dir que és de pell morena. Té els ulls grossos i marrons. Duu els cabells llargs, ondulats i castanys. Pel que fa a la seva manera de ser és molt alegre, riallera i divertida, acostuma a tenir un somriure a la cara. Xerra pels descosits. També he de dir que és una mica pessimista, de vegades li sembla que se li ve el món a sobre però com és una persona molt constant i responsable ho acaba superant tot. Li agrada arreglar-se, és molt presumida. També és una persona molt afectuosa. És molt sincera i es pot confiar en ella. És una bona amiga. Acostuma a vestir amb colors vius i li fascina viatjar.


Yo ya no me rio por dentro, sonrío por fuera, es mejor. Si te molesta lo siento… ¡Vive feliz mi interior!


A mesura que cada alumne feia la seva exposició de la imatge, la Rosa Soler, mestra de COED ens donava consells i tècniques per millorar l'exposició i sobretot mostrar-nos les eines que havíem d'utilitzar per aconseguir l'objectiu de l' activitat: Descriure a una persona a partir d'una imatge i una cita que descrigui el tret més característic o que volíem ressaltar de la persona descrita i que en aquest havia d'estar present a l'imatge. 


Per a mi ha sigut una activitat divertida i gratificant, i ens ha permès aprendre més coses sobre les nostres companyes i company.

divendres, 4 de novembre del 2011

Comunicació digital

Avui a la classe de COED hem parlat de la Comunicació digital, la Rosa Soler ens va posar un vídeo de un catedràtic, de Guillermo Orozco que parlava sobre la comunicació digital.

Les conclusions que vam extreure a partir d'aquest van ser:

  • La incorporació de lo digital va més enllà de la simple pantalla, de les receptes, sinó que també té enfocaments pedagògics.
  • La imatge és el suport de lo escrit.
  • No em de ser urusaris i prou, hem de ser uns usuaris crítics.
  • Actualment se'n fa un ús intel·ligent en algunes escoles, per tal de que arribi a totes i no es quedi en "algunes" i que els nenes siguin competents en la tecnologia audiovisual s'hi ha de fer un enfocament.
  • Hem d'aconseguir que es faci exponencial ment, no com a complement sinó que formi part de la nostra vida diària.
  • La comunicació audiovisual ens arriba a partir de la vista, de l'oïda i de la comunicació escrita. Aquests sentits s'han d'entrenar per anar adquirint la competència audiovisual.
Us deixo aquí el vídeo d'en Guillermo Orozco:





dijous, 27 d’octubre del 2011

Hemisferi esquerre i hemisferi dret

A la classe d’avui de GTIC hem comentat entre totes el primer capítol del llibre: “Vídeo y Educación” de Joan Ferrer. 



HEMISFERI ESQUERRE
HEMISFERI DRET
·         Controla el costat dret del cos.
  •          Les àrees que treball (de forma racional):      

o   Lectura
o   Escriptura
o   Càlcul
o   Lògica
o   Aritmètica
o   Abstracció
·         Desenvolupament lineal.
·         Llegir un text.
o   Anàlisis gramatical
o   Anàlisis lineal
·         Extraiem una idea.       
·           Més sensibilitat per tot el que és visual.                                                                                                   És el dominant, intel·lectual i analític
·       L’escola funciona amb aquest    hemisferi.
·         Controla el costat esquerra del cos.
  •     Les àrees que treballa (de forma sensorial):

o   Els records de les formes
o   La distinció i reconeixement del rostre
o   Acords musicals
o   Les emocions
o   Creativitat
o   Intuïció
·         Contemplem una imatge.
o   Operació sintètica
·         Extraiem una emoció.
·      Més sensibilitat per tot el que és    acústic.
·       És el secundari i està en repòs.
·        Els anuncis funcionen amb aquest hemisferi.





Actualment ens domina l’hemisferi dret, és a dir, conèixer a través de les sensacions, emocions, reaccionar entre els estímuls dels sentits i no de la raó com podem veure per exemple a molts mitjans de comunicació, com la televisió.


Però a l’escola utilitza un ensenyament basat amb l’hemisferi esquerra, és a dir, conèixer a través de la lectura,  l'escriptura, etc. L'educació ha estat centrada en el desenvolupament del pensament lògic, deixant absolutament de banda la creació i la intuïció. 

També hem parlat que cada generació veu la vida d'una manera segons com l'hagi viscuda. Els usos de les noves tecnologies poden alterar la forma de pensar, d’expressar, etc. Per tan modifica el home. Quan canvia el nostre entorn, canviem nosaltres.

Hem vist dos tipus de vídeos diferents. Un que pertanyia a l’hemisferi esquerra i l’altre el dret.
  
Hemisferi esquerra
Breu Història de Catalunya


És un vídeo lliçó.
- Mentre veiem aquest vídeo és necessari anant apuntant ja que ens dona informacions, idees, conceptes, etc
- És aconsellable veure`l individualment.
- Hi apareixen imatges (poc importants), una veu que narra (molt important) i música monòtona (poc important).

Hemisferi dret
Sopar per a dos



- És un video motivador..
- Ens crea emocions, sensacions... no cal apuntar res ja que ho recordem.
- És ideal per veure`l en grup.
- Les imatges són la pròpia història i la música reforça el que volem transmetre. 

divendres, 21 d’octubre del 2011

La descripció.


Què és?


La descripció és un mode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament persones, animals, objectes, paisatges, èpoques, sentiments, etc. Es poden descriure tots els aspectes de la realitat, des dels més concrets als més abstractes.

Per mitjà de les seqüències descriptives es proporcionen informació i característiques diferents dels objectes. El to pot ser més subjectiu o més objectiu, depenent de la situació comunicativa i del propòsit de l'intercanvi, així com el grau d'importància que atorguem a ordenar estrictament la informació.

- Descripció objectiva: l'autor adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, i es limita a descriure amb la major objectivitat i precisió possibles.Aquest tipus de descripció és característica dels tetxos acadèmics i científics.


- Descripció subjectiva: l'autor reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte que descriu. Conté una gran càrrega subjectiva i sol tenir una fianlitat estètica.

1. Estructura dels textos descriptius:
  • Establiment del tema.
  • Caracterització: es distingeixen les qualitats, les propietats i les parts de l'objecte de la descripció.
  • Establir-ne la relació amb el món exterior, (espai i temps entre d'altres). 
2. Com es fa?
  • Idear (explorar la situació): seleccionar les paraules precises que ens permetin imaginar l'objecte de la descripció. El propòsit del text, orienta la descripció. El contingut respon a preguntes, explícites o implícites, com ara: què és?, com és?, quines parts té?, per a què serveix?, què fa?, com es comporta?, a què s'assembla?
  • Ordenar (esquema estructural) les informacions que hem obtingut.
  • Textualitzar: redacció del text descriptiu. En les descripcions subjectives i expressives hi sol haver moltes comparacions i metàfores. Els elements lingüísiticodiscursius més característiques de la seqüència descriptiva són els que es troben en el lèxic nominal (substantius i adjectius). 
3. Tècniques descriptives.
  • Sintagmes nominals àmpliament adjectivats.
  • Verbs en present o imperfecte d'indicatiu.
  • Paraules que descriuen impressions sensorials.
  • Terminologia.
  • Definicions.
  • Enumeracions.
  • Recursos expressius: Comparacions, metonímies, personificacions, al·literació...
4. Models.
  • Caçons: Com un puny, Raimon.

  • Poesia visual: La poesia visual és una de les aportacions més celebrades i innovadores de Joan Brossa. "La poesia visual no és dibuix, ni pintura, és un servei a la comunicació". www.joanbrossa.org
  • Poesia: Gernika, Palau i Fabre.

Era dia de mercat. Els infants jugaven a guerra. Les dones triaven les verdures, els ous, l’aviram, les patates. El repertori era una mica limitat, perquè era temps de guerra. Era dia de mercat.
Dos quarts de cinc de la tarda. Els infants jugaven a guerra quan de sobte, del cel, d’on vénen, diuen, els àngels i els ocells, queia un xàfec de foc, el cel era l’infern, l’ordre s’havia capgirat.
Tres hores com una eternitat i aquell joc s’extingia. Els infants ja no jugaven a guerra: la guerra els havia exterminat. Ara tothom pensava igual, perquè tots els cadàvers pensen el mateix. I així començava la gran uniformitat.
Mil sis-cents cinquanta-quatre morts i vuit-cents vuitanta-nou ferits. Quina gesta, senyors, quina gesta! Que el món prengui model, ja sap el que l’espera. ¿No habitaven als Andes, els còndors? ¿Per què escullen aquestes contrades?
I l’arbre allí, al bell mig, també nafrat, però dempeus. I encara no ha ressuscitat!

  • Novel·la: El carrer estret, Josep pla.
  • Assaig: Salvador Espriu vist per Baltasar Porcel a Grans catalans d'ara.
  • Conte: Abiyoyo, explicat per Xesxo Boix (traducció i adapptació de Pete Seeger).

  • Vídeo: Spot Estrella Damm FC Barcelona 2011.


Referències: